ponedjeljak, 28. kolovoza 2017.

PROFITEROLI

SASOJCI
Tijesto
500 ml. vode
120 gr. putera
300 gr. brasna
2 vanillin secera
3 kasike secera
8 jaja


 
Krema 1
2 pudinga od vanilije
800 ml. mlijeka
250 gr. putera
6 kasika secera

Krema 2
250 ml. tecnog slaga (heavy whipping cream)
2-3 kasike secera

Ukrasavanje
oko 50 gr. putera
100 ml. tecnog slaga (vrhnja za kuhanje)
300 gr. cokolade


 
PRIPREMA
Na pec stavite vodu i puter da prokuhaju.

U neku posudu stavite brasno, vanillin secer i kristal secer pa lagano promijesajte.

Kad je voda prokuhala dodajte joj brasno, lagano mijesajte drvenom kasikom na niskoj temperaturi.

Mijesajte dok se sve fino ne sijedini i dok se tijesto ne odvoji od serpe.

Smijesu istresite u posudu za miksanje, dodajite jedno po jedno jaje i mutite dok ne dobijete finu kremu.

Treba malo duze mutit.

Kad ste pripremile tijesto stavite ga u vrecicu za slag pa istiskajte na tepsiju oblozenu pek papirom.

Ne previse blizu i ne velike hrpice jer ce tijesto izrast.

Kad ste popunili tepsiju sa tijestom, podlite sa malo vode pa pecite na 200 C oko 35-40 minuta.

Gotovo tijesto maknite iz peci, malo prohladite pa maknite iz tepsije.

Krofnice ostavite da se hlade, a za to vrijeme pripremite kreme.

Kreme mozete i prije tijesta pripremat da se moze ohladit.

Na pec stavite 600 ml. mlijeka i secer da prokuhaju.

U 200 ml. mlijeka stavite puding, izmutite da nema grudvica pa skuhajte u uzavrelom mlijeku.

Puding istresite u neku posudu u kojoj mozete mutit, prekrite celofanom i ostavite da se hladi.

Kad se krema prohladila na sobnoj temperaturi mozete je stavit u frizider da se potupno ohladi.

Dok se krema hladi izvadite puter iz frizidera da omeksa na sobnoj temperaturi.

Tecni slag izmutite sa secerom i ostavite u frizider.

Kad se puter omekso izmutite ga.

Iz frizidera izvadite potuno hladnu kremu i izmutite.

Dodajte joj puter pa ponovo mutite.

Dodajte slag i opet mutite da se to sve fino sijedini.

Kad se krema potpuno ohladila izmutite je mikserom, dodajte puter pa ponovo mutite da se sve fino sijedini.

Pripremljenu krenu stavite u vrecicu za slag, sa strane napravite otvor na profiteroli i punite je pripremljenom kremom

Kad ste sve Profiteroli napunili ostavite sa strane dok ne otopite cokoladu.

Da napomenem mozete ih posut samo secerom u prahu kao i princes krofne ali meni su sa cokoladom puno bolje.

Na pari otopite puter icokoladu.

Dodajte tecni slag, izmutite pa u cokoladu uvaljajte profiterole.

Redajte ih na oval ili u papirne korpice.

Ostavite u frizide da se malo prohlade i stegne krema, pa probajte i uzivajte.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar