četvrtak, 30. studenoga 2017.

Moja Orahnjaca

SASTOJCI
Tijesto
250 gr putra
500 gr brasna
3 zlice secera
korica 1 limuna
2 zutanjka
40 gr kvasca
130 ml mlijeka
malo soli


 
Nadjev
280 gr mljevenih oraha
120 ml mlijeka (ili vise ako je potrebno)
1 vrecica vanila secera
2-3 zlice dzema od marelica
1/4 zlicice ribane korice limuna

Za Premaz
1 zutanjak
1 zlica hladnog mlijeka

Za Posip
secer u prahu


 
PRIPREMA
Za NADJEV
pofurite mljevene orahe vrelim mlijekom ili vodom ako preferirate.
Promijesajte orahe, dodajte vanila secer, ribanu koricu limuna i fini dzem od marelice te dobro izmijesajte

Za TIJESTO
Omeksali maslac razmrviti u brasnu, dodati secer, limunovu koricu, 2 zutanjka i konacno kvasac kojeg smo prethodno stavili dizati u 130 ml mlakog mlijeka uz zlicicu secera...

Tijesto umijesiti i razdijeliti u dva dvijela... tijesto bi vam trebalo biti lijepo, glatko i vrlo lako za raditi - apsolutno se ne lijepi za radnu plocu ni za oklagiju (ma ni za ruke).

Svaki dio tijesta razvaljati (ja inace stavim na vagu da imam dvije jednake lopte), namazati nadjevom, zarolati, staviti u oblozenu tepsiju fino jednu strucu do druge, premazati zumanjkom u kojeg smo dodali zlicu hladnog mlijeka...

Tepsiju staviti u hladnu pecnicu koju tek tada ukljucimo na 155 stupnjeva C

Peci struce otprilike 45 do 60-tak minuta, ovisno o pecnici koju imate..

POSLUZIVANJE
U nadjev mozete dodati secer, i narancinu koricu, grozdjice, cimet, muskatni orascic i rum.

Moja orahnjaca nije nesto slatka, ali mi je takvu volimo - ako se netko ohrabri probati a voli slatko, predlazem da si doda malo secera i u tijesto i u nadjev :)

Nema komentara:

Objavi komentar