srijeda, 7. veljače 2018.

Tortilje mexicana na njegov način! DONOSIMO RECEPT I ZA mexi-juhu, bijeli umak i ljutu šalšu te mexi-salatu..

ovo je na njegov naćin.. prvi put sam ih napravila na njegov 18-ti rođendan..  komentar je bio: ovo mi je naj poklon i nemoj ništa mjenajti.. bolje su nego u restoranu..... dobro si skinula recept.

SASTOJCI
Tortilja-palačinka od kukurznog brašna
2 šalice oštrog ili miješanog brašna
1 šalica kukuruznog brašna (sitno ne za palentu)
1 šalica mlake vode
1/2 čajne žličice soli
1 žlica masti po želji
mjera šalice 2 dcl (ispadne nekih 35-40 tortilja )
ili smanjite ako trebate cca 20 kom
ako je viška tortilje zamrznem i između svake
stavim prozirnu prijanjajućiu foliju i u friz

PUNJENJE ZA TORTILJE
1 veća pileća prsa ili 2-ja manja
1 konzerva crvenog graha
1 kapula
1 crvena paprika

 
1 zelena paprika
3 jušne žlice ulja
3 jušne žlice kečapa
4-5 kapi tabasco umaka (ako se ima)
1/2 čajne žlice mažurana, malo soli, papra
malo vegete sad koristim vegetu natur
čili papričica suha ( 1-ili 2 ovisi kako ljuto volite)
a može i pikant vegeta ili više chilija to je stvar ukusa..
1 manja konzerva slanutka
1 konzerva kukuruza

CRVENI ŠALSA MEXI UMAK
1/2 kg paradajza ili konzerva pelata

 
2-3 kapule
5-6 čena češnjaka
šečer origano ili mažuran, bosiljak,
sol, papar, peršin, lovor
chili na vrh noža da bude malo ljući
ili suha chili papričica a još bolje ako e svježa

BIJELI UMAK
2 dcl vrhnja (mileram)
malo chlija, senfa, soli, papra (na vrh noža)
par kapi tabasca
malo pikant vegete

PRIPREMA
1.
Najprije pripemim sve sastojke kapulu, crvenu zelenu papriku na kockice male i sve ostalo primremi. Jedan dio graha kukuruza odvojiti za punjenje tortilja, a jedan dio crvenog graha-azuki, kukuruza, crvene i zelene paprike za salatu, i konzervu slanutka podijelimo.. malo kapule narezane na listiće i 1 žlicu kukuruza i graha odvojim za juhu mexičku & u biti juha od paradajza sa dodatkom tabasca i chilija.
2.
TORTILJA-tanka palačinka od kukuruznog brašna.  No prava  kukuruzna tortilja za nju je  ptrebno posebno brasno Corn Masa (čitaj:  masa harina), I to nije obicno kukuruzno brasno vec posebna meksicka mjesavina za tortillje  koje se u Meksiku melje na posebnim mlinovima. Kod nas ga nema  za kupiti. No kako su moji jako zadovoljni ovima od mješavine kukuruznog i običnog  slijedi Postupak:  Umijesiti od običnog i kukuruznog brašna s mlakom vodom u koju smo stavili sol, (prije nisam stavljala mast a sad dodam i 1 žlicu masti i malo p.za pecivo 1/2 vrećice  može ali i ne mora, čini mi se bolje i lakše za valjat ) tjesto onako kao za štrudlu dobro ga izradim i napravim 30-40-tak kuglica.  Vi možete dodati i malo praška za pecivo (ja ne dodajem ali u nekim receptima stoji p.p.). Ostavim 30-tak minuta da odstoji i u međuvremenu radim umake i punjenje s piletinom… (stavim ih ili u najlonsku vrećicu ili u vaxi posudu s poklopcem ili pokrijte s krpom da se tjesto ne suši
 OVO JE JAKO VAŽNO.

II  varijanta je sa kvascem (naknadno napisano).. Staviti 2 šalice brašna glatkog  1 šalica oštrog  + 1 šalica  za poslije valjati kuglice...i 1 šalica kukuruznog  finog  brašna  i sve to prosijati kroz  sito   U posudi napravi jamicu i stavi 1 suhi digo kvasav i malo tople vode nek stoji par minuta  pa sve zamjesi sa  dosta tople vode  i soli i  malo soli i 1-2 žlice maslinova ulja ili domaće masti i umijesi glatko podatno tijesto  i ostavimo u vrećici da odstoji pola sata  i onda još premjesimo i napravimo tri kugle pokrijemo kuhinjskom krpom i uzimamo  po 1 kuglu napravimo kobasicu od tijesta i režemo podjednake komadiće i oblikujemo kuglice veličine večeg oraha  i  onu šalicu brašna  stavimo na radnu površinu da valjamo sa oklagijom  tanke palačinke i stavimo par sekundi na nemazanu čistu ugrijanu tavu po par sekundi s jedne i druge strane i stavimu u posudu s poklopcem... Odlične su i na ovaj način s kvascem  Ima tako i kod Nale recept  Tortilje s kvascem pa ako vam više odgovara
3.
Na jako ugrijanu tavu (imam posebno za to lošiju tavu tj ne koristim za palačinke ili neku finu nego onu crnu običnu) i bez ulja.. znaći ne masnoća stavim s jedne strane i par sekundi ovo je bitno PAR SEKUNDI s jedne i druge strane ( cca  nekih 20-tak sekundi otprilike sa svake strane) ona mi se malo napuhne ili par mjehurića i odmah preokrenem i opet par sekundi tj. pr malih točkica i gotove su zatim…stavim pečene tortilje u posudu s poklopcem da se ne suše..one omekane i savitljive su.
4.
PUNJENJE ZA TORTILJE; na ulju zažutim kapulu, jedan dio odmah radim umak-šalšu od paradajza a u drugoj posudi dinstam kapulu i dok ne povene(posolim i mrvicu šečera da prije omekani i ne zagori) stavim narezana pileća prsa na sitnije kockice ili male tanke trakice i dinstati 10-15 min, i dodam crvenu i zelenu papriku na kockice. Kad fino dođe k sebi dodaj crvenu mjevenu papriku, chili ili suhi ljuti chili, dodati kečap, ili koncentrat paradajza, origano, sol, papar, tabasco, na kraju dodaj i vegete natur malo i malo vina po želji. Dodati paradajza tj kečapa ili već što se ima,... probati i ljutinu… regulirati da li volite više ili manje šarf. Pred kraj dodati pola konzerve graha i kukuruza a znam ubaciti i slanutak.
5.
Crvena šalša MEXI-UMAK. Na hladno maslinovo ulje preprži malo šečera dodaj narezanu kapulu i kad povene dodaj paradajz ili pelate ili tetrapak od 1/2 l paradajza, malo bosiljka, origana, peršina dosta, malo vina po želji i ne morate vino ali ja ga volim dodavati i u saft i neka jela, soli papra i chilija ili par kapi tabasca( paradajz se može usitniti u multipraktiku ili štapnim mikserom). Dinstati do 30 min do željene gustoće… ako nije dovoljno gusto zgusnuti krušnim mrvicama ili s dinkel brašnom(pir -1/2 žličice) ali mislim da i ije potrebno rijetko zgušnjavam.
6.
BIJELI UMAK; u vrhnje dodati par kapi tabasca, malo mic po mic pikant vegete, papra, soli, mrvu senfa i malo chilija..
7.
Tortilje se mogu i zapeći (puniti kao palačinke i staviti u vatrostalnu posudu), posuti sirom naribanim i zapeći u pećnici 15-ak minuta..ili mikrovalnoj). Mi ih u zadnjih par godina odmah služimo bez da ih zapećem u pećnici.. Stavim tortilje u posudi poklopljenoj i umake u posudice i juhu od paradajza s dodatkom kukuruza i graha i malo chilija pojačam a tako i šalšu i bijeli umak i salatu..
8.
MEX SALATA… Gore pod #1 sam navela da se odvoje sastojci i za “salatu”: Sve sastojke hrah, kiukuruz slanutak može i nemora crvena i zelena paprika na kockice ili trakice narezano(kako vam je draže) staviti pola kapule na listiće narezane pa malo čen češnjaka soli i maslinovo ili obično ulje te ocat koji vi koristite…
9.
Ima na ovim stranicama jako dobrih recepti.. vjerojatno i boljih, ali eto svi mi poštiujemo želje svojih bližnjih, pa tako i ja… ali naravno evo i onih koji mi se dopadaju, pa vi izvucite ono najbolje što vam odgovara, pogledajte kod BABILU mislim da ima predivne umake od avocada uz tortilje za svačije nepce…od mmmary recept za tortilje evo i od Lily-col s avocadom, iako ne koristim kupovne gotove dipove i začine dopalo mi se od Okus-Pokus začini koje se spremam napraviti jer su mi se dopali… od tavuco mi se dopada i ovdje sam pronašla od cooharica tortilje sa mljevenim mesom i od tamarichke tortilje sa povrćem i sirom
10.
ISPROBANO Hvala na povjernju:1. snowgirl-bih napravila odmah drugi dan tortilje , salata , i priprema ...
2Hvala ti hiro napovjerenju isprobano i ponovo mex salata od snowgirl-bih
3 Ponovno radila tortilje snowgirl-bih još slika tortilje sa bijelim kukuruznim brašnom tortilje izbliza...
4. Isprobala Iper,  na povjerenju..Hvala!!
5. Isprobala oska ali nije stigla fotkati, no bitno je da je fino

Posluživanje
dugo ih ovako radim…od prije četrnaest godina… on je tada postao punoljetansam istraživala i sa neta iz više recepti pobrala ono što mi se ćinilo da bi se mojima dopalo. i ostalo je tako… ali sigurno ima ovdje i boljih recepti, ali to su sve nijanse i stvar ukusa.. eto ja sam htjela isprobati i jesam, ali na traženje svojih ukućanaostajem pri ovom receptu…

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar